Shaquille O’Neal και Διαμεσολάβηση

Shaquille O’Neal και Διαμεσολάβηση

Διάσημοι δικηγόροι – νομικοί παραστάτες του Shaquille O’Neal καταδικάζονται για παροχή λανθασμένων συμβουλών σχετικά με τη Διαμεσολάβηση

[Την μετάφραση του άρθρου επιμελήθηκε η κ. Έλενα Κολτσάκη, Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος – Διαμεσολαβήτρια (ΥΔΑΔΔ, UK, USA), Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, ΑΚΚΕΔ Προμηθέας (Αθήνα), ADR Center (Rome, Italy)]

Τον Απρίλιο του 2015 ασκήθηκε αγωγή ενώπιον του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Φλόριντα εναντίον του πασίγνωστου Αμερικανού μπασκετμπολίστα Shaquille O’Neal για αποζημίωση λόγω προσβολής της προσωπικότητας. Ο ενάγων ισχυριζόταν ότι ο Shaquille O’Neal χλεύαζε τα φυσικά χαρακτηριστικά του, δημοσιεύοντας στο Instagram και στο Twitter τη φωτογραφία του και δίπλα μια δική του με μια «γκριμάτσα» που προσπαθούσε να μιμηθεί ειρωνικά το πρόσωπο του ενάγοντα. Το δικαστήριο διέταξε τα μέρη να προσπαθήσουν να επιλύσουν τη συγκεκριμένη υπόθεση με Διαμεσολάβηση, διευκρινίζοντας και προς τα δύο μέρη πως οι σχετικές διατάξεις του νόμου απαιτούν Διαμεσολάβηση σε κάθε αστική υπόθεση (με ελάχιστες εξαιρέσεις) με την παρουσία των μερών και των δικηγόρων τους και πως η μη συμμόρφωση με την εν λόγω ρητή υποχρέωση επισύρει κυρώσεις.

Στις 27 Ιανουαρίου 2016, ακολουθώντας συμβουλή των δικηγόρων του (που ερμήνευσαν την φυσική παρουσία του πελάτη τους στη Διαμεσολάβηση ως μη υποχρεωτική), ο Shaquille O’Neal δεν παραστάθηκε αυτοπροσώπως στη διαδικασία της  Διαμεσολάβησης αλλά απέστειλε εκπρόσωπό του – ο ίδιος επικαλέστηκε τηλεοπτικές υποχρεώσεις.  Συμμετείχε, όμως, σ’ αυτήν μόνο περιστασιακά,  μέσω Skype.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2016 το δικαστήριο καταδικάζει με το  ποσό ύψους 13.058 $ τους δικηγόρους του γνωστού αθλητή, ποσό που αντιστοιχεί στα έξοδα της Διαμεσολάβησης που έλαβε χώρα χωρίς την παρουσία του τελευταίου. Ταυτόχρονα όρισε ημερομηνία για νέα Διαμεσολάβηση μεταξύ των μερών, απαιτώντας εκ νέου ρητά τη φυσική παρουσία όλων.

Στις 18 Μαρτίου 2016 τα μέρη βρέθηκαν πλέον ξανά στο τραπέζι της Διαμεσολάβησης και καταλήγουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση που τους κράτησε τελικά μακριά από τις δικαστικές αίθουσες.

http://www.abajournal.com/news/article/biglaw_lawyers_sanctioned_for_adv...

 

Συγκρούσεις μέσα στο σχολικό περιβάλλον δύνανται να αντιμετωπισθούν με την βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων εκπαιδευτικών ή μαθητών-διαμεσολαβητών, οι οποίοι βοηθούν τα εμπλεκόμενα μέρη να επικοινωνήσουν με ουσιαστικό τρόπο και να λύσουν την μεταξύ τους διαφωνία ειρηνικά.

Με το Ν. 3898/2010 "Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις" εισήχθη στην Ελλάδα ο θεσμός της Διαμεσολάβησης, στον οποίο τα μέρη κατόπιν μεταξύ τους συμφωνίας δύνανται να προσφύγουν, εφόσον η διαφορά τους είναι αστικής ή εμπορικής φύσεως.

Στην ελληνική έννομη τάξη υπάρχει πλέον σημαντικός αριθμός εναλλακτικών μεθόδων εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, που προσφέρουν την δυνατότητα στα αντίδικα μέρη να διευθετήσουν την μεταξύ τους διαφορά χωρίς να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Είναι ο κλάδος το δικαίου που ρυθμίζει τις διαφορές μεταξύ ιδιωτών. Αποτελεί τμήμα του ιδιωτικού δικαίου και βάση των υπόλοιπων κλάδων αυτού. Ρυθμίζεται από τον ΑΚ και διαιρείται σε 5 μέρη, ειδικότερα τις Γενικές Αρχές, το ενοχικό, εμπράγματο, οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο.

Έφη Κασιμάτη - Δικηγόρος - Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Λεωφ. Ηρακλείου 269, 14231 Νέα Ιωνία - τηλ. 2102724800 - κιν. 6934969699